Hoppa till sidans innehåll

Licens


Ryttarlicens

 

För att kunna tävla måste du först vara medlem i en klubb ansluten till Svenska ridsportförbundet. Om du vill tävla för GLR måsta du betala ditt medlemsskap innan du kan lösa licens.

 

Ryttarlicens krävs från inbjudningstävling och uppåt.

För att kunna lösa licens första gången krävs att Du (eller målsman) har tagit grönt kort.

Observera att det endast går att lösa/förnya ryttarlicens via Tävlingsdatabasen (TDB) som är ett nätverk där du både löser licens och anmäler dig till tävling.

OBS! Från årsskiftet 2010/2011 är plastbrickorna borttagna. Istället registreras din licens i Tävlingsdatabasen (TDB) och du får ditt licensnummer, som du får behålla hela din tid som aktiv tävlingsryttare.

 

Nytt licenssystem från 2012

Licenssystemet för att tävla får en förändring från och med nästa år. Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion har efter diskussioner  tagit fram ett system där tävlingslicensen ska gälla på alla nationella tävlingar från lokal till elit tävling och nivåerna på licenserna skall baseras på ryttarnas/kuskarnas ålder.

I stället för att lösa licens för den nivå den aktive vill tävla på, lokal eller nationell, så är det ryttarens eller kuskens ålder som avgör kostnaden för licensen.
Licenserna får tre nivåer, för ryttare upp till 12 år, för ryttare/kuskar upp till 18 år och för ryttare/kuskar från 19 år och uppåt.
Licensen gäller året ut för ryttare som fyller 12 respektive 18 år. Licensen för ryttare upp till 18 år gäller även internationellt. Det nya systemet innebär en höjning av licensen för dem som tidigare löst lokallicens, men de får samtidigt möjlighet att starta på fler tävlingar.

För dem som tävlar sporadiskt och vid enstaka tillfällen går det att lösa endags/meetinglicens från och med nästa år. Den licensen gäller för ett tävlingstillfälle och det går att lösa endags/meetinglicens vid ett obegränsat antal tävlingar. 
Det finns även en internationell licens för dem som deltar i enstaka internationella tävlingar som kan lösas per tävlingstillfälle. Skulle ryttaren/kusken upptäcka att antalet internationella tävlingar kommer att bli fler än fem går det att uppgradera till en internationell licens.
Den internationella licensen får en rejäl höjning. De ryttare som startar internationellt blir fler och fler och dessa ryttares anmälningar/resultatrapporteringar hanteras av sportavdelningens tjänstemän. Denna manuella hantering tar stora resurser och motiverar därför en kraftig höjning av den internationella licensen.

Några grupper är undantagna från det åldersstyrda licenssystemet. Det gäller ryttare med funktionsnedsättning på lånad häst eller ponny, voltigörer och linförare, gymkhanaryttare, kuskar som tävlar upp till och med Lätt A samt distansryttare upp till och med 50 km. De får alla tävla på en lektionsryttarelicens. Lektionsryttare som tävlar på lektionshäst tävlar också med lektionsryttarlicens.

 

Mer information ang både ryttarlicens, hästlicens, tränarlicens och grönt kort finns i Svenska ridsportförbundets Licensguide på deras hemsida.

Om du inte har någon tidigare erfarenhet av tävling kan du med fördel titta in där för att få all information du behöver.

Till SvRFs Licensguide - Klicka här

Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:26 Skribent: Lina Runander

 

Vi kan alla hjälpas åt att hålla hemsidan uppdaterad! Maila gärna vår webmaster  om du vill att något ska uppmärksammas här, ex en egen text eller bild.

 

GLR samarbetar med:

 

 

 


Länkar


Stöd föreningslivet. Spela
oddset på superligan.
Prova även keno.

Postadress:
Gotlands Lantliga Ryttarförening - Ridsport
Box 12
62314 Klintehamn

Kontakt:
Tel: 0704922886
E-post: gotlandslantligarf@g...

Se all info