Hoppa till sidans innehåll

GLR Historik 1966-2000


Den 6 januari, 1966 bildades Gotland Lantliga Ryttarförening vid ett möte på Gannarve Gård. GLR: s första ordförande blev Willy Lönnberg. Samtidigt bildas en ungdomssektion med intresset lagt på russridning. Medlemsavgiften var 10 kronor för vuxna och 5 för juniorer. Några månader senare hade man 20 medlemmar. Vid det första mötet fastslogs att verksamheten i föreningen skulle vara nöjesridning -tävlingsridning-samt hästavel. Redan vid andra mötet började man diskutera om att göra en hoppbana. Hubertusjakterna var en uppskattad aktivitet under hela 1970-talet. Deltagare på nära 100 ekipage var inte ovanligt.

Den 31 augusti 1975 skrevs historia i föreningen. Då genomfördes klubbens första dressyrtävling på strandbanan i Burgsvik. Det var 7 starter i klass LC och LB.
Den första gången dressyrtävling hölls inomhus var vid Gannarve samma år på hösten. Under eftermiddagen anordnades en hopptävling med 60 startande.

GLRs första körtävling går av stapeln lördagen den 29 september i Fröjel 1977. Många deltar i föreningens körkurser som leds av Börje Johansson, Stig Westerlund och Carl Cramer. Körningen blir ett populärt inslag.

1981 bildas GLR:u och ersätter den tidigare ungdomsverksamhet.

Under 1980-talet genomför klubben ett antal B-tävlingar i hoppning förlagda till Gannarve.
Det är tävlingar där ett stort engagemang kan ses bland klubbens medlemmar.

Klubben har verksamhet förutom på Gannarve även vid Sandabanan. Fram till 1987 har man även veckoträning i Göran Kennes ridhus. 1984 kostar en lektion hos Camilla 15 kronor per lektion.

1987 blir ridhuset i Mulde klart. En nya era har börjat för GLR. De första som har träningar i Mulde är Anna Wahlby och Camilla Lamm. Man kommer att hyra ridhuset av Alf Eldh för 32 000 om året. Lolo Sturén och Göran Kenne förhandlar med Pusers ägare om att få hyra mark och vissa byggnader på Puser. En terrängbana vid Gustavs, Verners Hage, iordningsställs med hjälp av ideella krafter.

B-ponnyns dag på Puser börjar arrangeras. De allra minsta tävlar i dressyr hoppning och gymkhana. För de äldre hoppryttarna arrangeras Gubb- och Gummhoppningen.

1996 köper Torneamentum ridhuset.
Folk från hela ön hjälps åt att bygga debutantbana för fälttävlan i Gropen i att Stånga. 1996 anordnar också GLR en distansritt för första gången den kommer att upprepas ett antal år, Atterdagsritten.

Luciashow är en ny populär aktivitet. Det är GLR.:u, Torneamentum och Western Riders som i ett samarbete ordnar luciafirande i Mulde. Det blir luciatåg, parallellhoppning uppvisningar m m. Allt verkar nu klart för arrende av Mulde ridhus av Torneamentum.
Ungdomarna vinner hejarklackstävlingen, vi i stallet distriktsfinal, och Agrias gymkhana.
Det största och mest kostsamma bygget var när vi fick en bodel med cafeteria i det sk Arenaprojektet. Den har varit ett viktigt tillskott i ekonomin med uthyrning av Bed and Box

Uppdaterad: 01 FEB 2013 21:11 Skribent: Mattias Stenström

 

Vi kan alla hjälpas åt att hålla hemsidan uppdaterad! Maila gärna vår webmaster  om du vill att något ska uppmärksammas här, ex en egen text eller bild.

 

GLR samarbetar med:

 

 

 


Länkar


Stöd föreningslivet. Spela
oddset på superligan.
Prova även keno.

Postadress:
Gotlands Lantliga Ryttarförening - Ridsport
Box 12
62314 Klintehamn

Kontakt:
Tel: 0704922886
E-post: gotlandslantligarf@g...

Se all info